Pagina's

maandag 1 mei 2017

Herbruikbare wattenschijfjesWattenschijfjes haal ik niet meer in huis. Ze zijn gemaakt van katoen en laat dat nu een erg vervuilend product zijn. Om een kilo katoen te telen is er gemiddeld 10.000 liter water nodig (meer hier ), gigantisch veel alleszins. Katoen wordt gebruikt om kleding én om wattenschijfjes te maken. Die laatste mikken we na een paar keer vegen recht de vuilbak in. Dat kan ook anders. Een lekker ouderwets washandje doet de truc net zo goed, maar soms wil ik me wel "in stijl" ontschminken en daarom zette ik me (eindelijk) eens aan mijn naaimachine om deze herbruikbare wattenschijfjes te naaien. Net als de joggingbroek stond dit al een eeuwigheid op mijn lijstje.


Ontschminken, in het wasnetje gooien, uitwassen, hergebruiken en *repeat*. Ik gebruikte voor deze schijfjes een restje wafelkatoen en een restje flanel. Beiden zijn overschotjes van vorige naaiprojectjes én ik vond ze tweedehands op de rommelmarkt.

Zo maak je deze schijfjes
Teken met een passer een cirkel op de stof (dit is de grootte van je schijfje). Teken een tweede cirkel die net 1 cm groter is (dit is je naadwaarde) en knip op de buitenste lijn uit.
Knip zo 2 schijfjes uit flanel en 1 uit wafelstof.
Leg de 3 lagen op elkaar en stik op de lijn zodat je 1 cm naadwaarde hebt. Laat een stukje open.
Maak kleine knipjes in de naadwaarde helemaal rond.
Keer het schijfje door het gat.
Naai het schijfje met de hand dicht met een onzichtbare steek.

Het fijne is dat de schijfjes 3 lagen en zo een goed volume hebben. Ze hebben één zachte kant en één met "scrubeffect".  Het schijfje kan je bevochtigen met water, of een zelfgemaakte ontschminker.


Deze ontschminker maak je zelf en kan je zowel voor je gezicht als voor je ogen gebruiken en is ongeveer 3 weken houdbaar, dus maak niet teveel in 1 keer.

Dit heb je nodig:
50 ml amandelolie
50 ml rozenwater
1 theelepel vitamine E

Zo maak je het:
Neem een schoon flesje, steriliseer het door het enkele minuten in kokend water te leggen. Giet alle ingrediënten in het flesje. Schud alles goed door elkaar. Je merkt meteen dat het water en de olie zich steeds weer opsplitsen. Voor gebruik schud je het flesje goed en dan is alles weer goed gemengd.

Meer zelfgemaakte wattenschijfjes vind je bij MiekKellyAnnelies en Eva

7 opmerkingen:

 1. Ik moet er dringend ook nog wat bijmaken want ik kan het niet bijhouden met het wassen! Vrolijke, de jouwe, met dat ruitjesstofke <3
  http://byevamaria.blogspot.be/2017/03/wafeltjeskatoen.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ja, jouw blogpostje was ik nog vergeten. Merci voor de aanvulling Eva, ik zet je bij mn lijstje hierboven. Ik denk dat ik er ook nog extra stik. Zo kan de Dochter die straks mee op kot nemen. Ze is een fervent gebruiker van de schijfjes.

   Verwijderen
 2. Een tutorial voor herbruikbare wattenschijfjes én ontschminker, zo tof! Ik schmink mij eigenlijk praktisch nooit, maar op een chique feest gisteren voelde ik mij toch wat te naturel. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar moet ik nu ook eens werk van maken zie. Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik stelde gans je recept (wattenschijfjes en ontschminker) voor aan mijn 3 dochters. Ze waren direct enthousiast! Ik weet weer wat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Whow, wat een goeie tip. Die katoenen wattenschijfjes zijn nog tof ook! Dit ga ik ook doen. Dankjewel om me te inspireren!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Ik gebruik eigenlijk nooit watjes, maar deze zijn echt keischattig.

  BeantwoordenVerwijderen